Skip to main content

Wat gaat er allemaal veranderen?

Na kleine plastic flesjes is het nu de beurt aan metalen blikjes. Vanaf 1 april 2023 komt er statiegeld van €0,15 op alle metalen drankverpakkingen met een inhoud van maximaal 3 liter. Hierdoor zal het aantal blikjes in het zwerfafval flink dalen, is de verwachting. 

Om het zwerfafval in Nederland te verminderen en het recyclen van blikjes te bevorderen, is sinds 1 april 2023 het heffen van statiegeld op blikjes wettelijk verplicht.

Het gaat hierbij om alle drankblikjes, ongeacht de inhoud of het merk.
Het is echter belangrijk om te weten dat statiegeld alleen wordt geheven op blikken die zijn voorzien van het statiegeldsymbool.

Dit symbool is een gestileerde blik met daaronder de tekst ‘Statiegeld €0,15’. Blikken die dit symbool niet hebben, zijn dus uitgezonderd van het statiegeldsysteem en kunnen nog steeds worden weggegooid.

Om te zien of een blikje statiegeld heeft, is het dus belangrijk om te kijken naar het symbool op het blikje zelf. Het kan voorkomen dat blikjes zonder dit symbool nog in de schappen liggen bij winkels, omdat deze bijvoorbeeld zijn ingekocht voordat het statiegeldsysteem van kracht werd.

Het inleveren van blikjes met statiegeld kan bij verschillende bekende inzamelpunten, zoals supermarkten en andere winkels die drank verkopen.

Het is belangrijk dat consumenten zich bewust zijn van het statiegeldsysteem en het belang van het inleveren van blikjes met statiegeld. Door deze blikjes terug te brengen naar inzamelpunten, kan bijgedragen worden aan een schoner milieu en een duurzamere toekomst voor Nederland. Voor meer informatie over het statiegeldsysteem en de inzamelpunten, kan worden gekeken op de website www.statiegeldnederland.nl (http://www.statiegeldnederland.nl/)